Vuistregels om financieel gezonder te worden

Financieel gezonder worden

Je denkt misschien “waarom geeft een webshop mij tips om gezond met geld om te gaan”, maar de kosten zijn voor iedereen gestegen en het wordt moeilijker om de rekeningen te betalen; voor u, ons en duizenden anderen in het land. Niet alleen heeft de covid-19-pandemie een enorme impact op de economie, maar daar komt ook de oorlog in Oekraïne en de algemene inflatie bij. Dus in deze blogpost willen we je een paar tips geven die je hopelijk helpen om wat slimmer met je geld om te gaan!

De overheid heeft een eenmalige tegemoetkoming van € 800 uitgedeeld voor de laagste inkomenshuishoudens. Dit is veel te weinig. Boodschappen kosten gemiddeld 18% meer, energie 33%, Brandstof ongeveer 45% meer. Ongeveer 1 miljoen huishoudens hebben momenteel betalings-/ schuldproblemen en meer dan 40% van de huishoudens heeft moeite met rondkomen (data van 2019). Dat is helaas veel! We kunnen niet voorkomen dat wasmachines en koelkasten kapot gaan. Maar we kunnen wel invloed uitoefenen op de producten die mensen kopen. Ja, als bedrijf hebben we winst en groei nodig. Maar we maken er onze prioriteit van om dit te verdienen door u, onze klanten, te ondersteunen en niet door u te kwetsen met producten van slechte kwaliteit of oneerlijke betalingsvoorwaarden.

Een buffer maken

Ook al is het moeilijk, het is belangrijk om te proberen een (kleine) buffer op te bouwen voor onverwachte uitgaven. Als het al moeilijk is om maandelijkse rekeningen te betalen, kan één grote onverwachte rekening (bijvoorbeeld een nieuwe vaatwasser* of rekening van de dierenarts) ertoe leiden dat er veel sneller dan normaal schulden ontstaan. En schulden is zeker iets wat je wilt vermijden! Pauzeer of annuleer bovendien alle abonnementen die u momenteel niet nodig hebt.

*als u het volledige bedrag in één keer moet betalen. Het is niet de bedoeling om hier een verkooppraatje te maken, maar gezien de context is het noodzakelijk om te vermelden dat je ook een buffer kunt creëren door gebruik te maken van gespreide betalingsmogelijkheden. Daar is het belangrijk om je niet te laten oplichten door bepaalde bedrijven die veel rente vragen, want uiteindelijk heb je meer betaald.

office g15a35e3d4 1920 op afbetaling

Laten we als voorbeeld nemen dat we plotseling een nieuwe wasmachine moeten kopen. Hoewel we veel wasmachines bieden voor elk budget, kost ons meest betaalbare model momenteel € 293. Dat is nog steeds bijna 300 € die je misschien niet in één keer hebt. Maar dankzij onze gespreide betaalmethodes kun je dat bedrag verdelen in 3, 4, 6, 12, 18, 24 of zelfs 36 termijnen en het beetje bij beetje afbetalen. Houd er ook rekening mee dat onze gespreide betalingsmogelijkheden in 3 en 4 termijnen geen rente hebben en worden aangeboden zonder BKR registratie!

Hieronder een paar korte tips:

  • Schrijf al je maandinkomen en vaste uitgaven voor de maand op (bijvoorbeeld huur, water, gas en elektriciteit, zorg- of autoverzekering, wifi, telefoonabonnement, maar ook abonnementen, zoals spotify, audible, hbo, disney plus of netflix). Probeer ook het gemiddelde op te schrijven van kosten die niet vast liggen, maar ongeveer binnen dezelfde bandbreedte blijven, zoals boodschappen doen. Naast huur zijn boodschappen de op één na grootste kostenpost voor huishoudens, vooral nu als gevolg van sterk opgedreven prijzen. Weet u niet zeker wat uw gemiddelde boodschappen kosten zijn? Geen probleem! De eenvoudigste manier om een nauwkeurig antwoord te krijgen (aangezien elke persoon en elk huishouden verschillende kosten heeft, afhankelijk van het aantal leden van het huishouden en levensstijl) is om uw app en rekenmachine voor online bankieren te openen en alle boodschappen van een maand bij elkaar op te tellen. Doe dit voor de laatste 3 maanden om een gemiddelde te krijgen. Sinds vorig jaar geeft een gezin met 2 kinderen maandelijks minimaal €508,- uit aan voeding (gemiddeld, data van 2020/2021). Door inflatie is het bedrag nu hoger.
  • Als je krap zit met geld is dat niets om je voor te schamen, het is voor bijna iedereen lastig op dit moment! Probeer waar mogelijk geld te besparen. Bekijk ook onze nieuwste blogpost over het besparen van elektriciteit, want dit kan helpen om je maandelijkse energiekosten te verlagen. Hoewel het voor sommigen een grote verandering kan zijn, kun je overwegen om kleding die je hebt echt op te gebruiken en tweedehands te kopen in plaats van nieuw. Hetzelfde geldt voor meubels, woondecoratie en technologie. Overweeg bovendien om naar de goedkope supermarkten te gaan in plaats van de meest populaire. 
  • Wij zijn geen incassobureau of kunnen u hulp bieden, dus zoek alstublieft hulp van de overheid als u ernstige schulden heeft of moeite heeft om rond te komen. Het non-profit onderzoeksinstituut Nibud heeft geweldige adviezen en tools om je te helpen. Bij Geldfit.nl krijg je na het beantwoorden van een paar vragen op basis van je postcode hulpadressen in je regio óf online hulp aangeboden. De Rechtwijzer schulden biedt meer informatie en geeft antwoord op veelgestelde vragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Menu