Welke laptop of PC heb ik nodig?
De computer die je wilt aanschaffen is afhankelijk van waar je deze voor wilt gebruiken. Vaak zijn computers in de zelfde prijsklasse redelijk gelijk en geven wij het advies om een computer te kiezen die het beste bij je past als je een specifieke prijs in gedachte heeft. Hieronder vindt je de computers en laptops die het beste zijn voor jou gebruikssituatie.
Wanneer je een laptop zoekt voor alleen simpele dagelijks taken zoals e-mailen, tekstverwerken, online surfen of films en muziek streamen. is ieder model dat wij verkopen geschikt.
Bekijk al onze:
Studie
Bij het studeren is het handig om een laptop te hebben die niet te groot of zwaar is. Tijdens je studie maak je vaak gebruik van meerdere venters en software.
- Maximaal 15,6 inch
- AMD Ryzen 3/ intel i3 of hoger
Gaming
Om soepel te kunnen gamen is een discreet grafische kaart van belang. In sommige laptops of Pc’s zit alleen een geïntegreerde grafische kaart, ingebouwd in het moederbord. Hiermee heb je vaak niet genoeg power om populaire en nieuwere games te spelen. Een goede processor en genoeg werkgeheugen zijn ook van belang.
- NVIDIA GeForce 1050 GTX of beter
- Intel core i5 – AMD Ryzen 5 processor of beter
- Minimaal 8GB werkgeheugen
Fotobewerking
Werk je met programma’s als Photoshop of Illustrator? Zorg dat je processor snel genoeg is en je voldoende werkgeheugen beschikbaar hebt.
- Intel core i5 – AMD Ryzen 5 of beter
- Minimaal 8GB werkgeheugen
Videobewerking
Voor videobewerking heb je een sterke computer nodig. Als jij snel je video’s wilt renderen is een stevige processor een must. Een discreet grafische kaart kan dit nog een extra boost geven, maar is niet uitsluitend nodig.
- Intel core i7 – AMD Ryzen 7
- Minimaal 8GB werkgeheugen
De belangrijkste specificaties om naar te kijken bij een computer zijn:
- Processorfamilie – Het hart van de computer. Deze bepaalt voor een groot deel de snelheid. De meest voorkomende processors zijn van Intel. Een Intel i5 is bijvoorbeeld sneller dan een Intel i3 net als een AMD Ryzen 7 sneller is dan de Ryzen 5. Hier in kan nog wel onderscheid worden gemaakt in de generatie van de processor. Zo kan het voorkomen dat een Intel i3 11de generatie sneller is dan een i5 met lagere generatie. Je kunt hier gemakkelijk processoren op snelheid vergelijken:
CPU benchmark - Intern geheugen – Het werk geheugen van de computer. Als je veel programma’s tegelijk wilt draaien is meer werkgeheugen hier een must!
- Totale opslag capaciteit – De totale opslag capaciteit van de computer. Als je veel bestanden op de computer wilt opslaan zoals video’s of meerdere games is meer opslagcapaciteit handig.
- Discreet GFX – Wilt je graag gamen op de computer raden wij zeker een discreet grafische kaart aan. Een computer zonder discreet GFX maakt gebruikt van de grafische kaart op het moederbord. Deze zijn vaak alleen geschikt voor oude of grafisch simpele games. Je kunt bij de game die u graag wilt spelen altijd de minimale vereisten van de game vinden op hun website. Deze kunt u vergelijken met de specificaties op onze website. Als je de videokaarten graag wilt vergelijken op snelheid kan dat hier: GFX benchmark
Deze specificaties kunt u terugvinden op de product pagina’s en ook in de product filters.
AMD en Intel vergelijken
Wie is er beter? Nou, technisch gezien is het Intel. Intel domineert de CPU-markt al heel lang en blijft dat doen, ongeacht het feit dat AMD ze langzaam wint – winnen is winnen.
Wie maakt de betere CPU? Dat is een goede vraag, die volgens ons beantwoord moet worden met een andere vraag: waar heb je de CPU voor nodig?
Als het antwoord single-core prestaties is, dan is het een klinkende Intel. Intel heeft single-core CPU-prestaties bij vergrendeling, en het lijkt erop dat die heerschappij alleen kan worden beëindigd door Zen 4. Voorlopig doet Intel de single-core prestaties echter beter.
Als u echter op zoek bent naar wat gewicht in het multi-core prestatiegebied, dan moet u een AMD CPU oppikken. Multi-core workloads omvatten ook gaming, zoals we eerder vermeldden. AMD slaagde erin om de titel van snelste gaming-CPU met de 5800X3D te bemachtigen, een behoorlijk indrukwekkende prestatie als je bedenkt waar het tegenaan loopt en de beperkingen die erop worden gesteld.
Wat zeggen wij over de toekomst? AMD lijkt een ongelooflijk veelbelovende toekomst te hebben, aangezien onlangs een Zen 4-engineeringmonster is uitgelekt met een all-core boost-snelheid van 5,21 GHz en met RDNA2 GPU-mogelijkheden. We weten al dat de geïntegreerde grafische kaart van AMD veel beter is dan die van Intel en het bereiken van een all-core snelheid van 5,21 GHz is zeer indrukwekkend, technisch voorbeeld of niet.
De strijd om de dominantie tussen AMD en Intel is nog lang niet gestreden, maar nu ligt de bal bij AMD. Wat zullen Zen 4 en AM5 brengen? We hopen daar snel genoeg achter te komen. Ondertussen is Intel met zijn 12th Gen Alder Lake de beste processor op de markt. Wij hebben in ons assortiment standaard en custom gaming pc’s die u in termijnen kunt betalen.
Prestatie
Voor de toepassing van dit artikel hebben we deze prestatiesectie in tweeën gesplitst, gaming prestaties en workstation prestaties. CPU’s, die multi-core en multithreaded zijn, hebben nu twee hoofdgebieden om op te focussen in termen van prestaties: single-core en multi-core prestaties.
Single-core prestaties dekken grotendeels gaming en multi-core prestaties dekken workstation taken, hoewel steeds meer games tegenwoordig meerdere cores gebruiken.
Dus, met dat uit de weg, laten we er dieper op ingaan.
Gamen
We baseren dit deel van het artikel op gegevens van andere bronnen zoals Primate Labs, het bedrijf achter de Geekbench-benchmarksoftware en WePC.
Laten we eerst eens kijken naar single-core prestaties.
Zoals we eerder vermeldden, en zoals je in deze grafiek kunt zien, domineert Intel nog steeds de single-core prestatiescène, waarbij de Core i9 12900K bijna 2.000 punten scoort in Geekbench-benchmarks.
Interessant genoeg scoorde onze 12900KS slechts 1.998 in single-core benchmarks, maar we hebben geen idee op wat voor soort systeem deze gegevens zijn verzameld. Maar het is veilig om te zeggen dat de 12900KS tijdens onze tests ongeveer 1,36% beter presteerde dan de 12900K, waardoor de 12900KS bovenaan het klassement stond voor de snelste single-core prestaties ter wereld.
Game PC met een Intel 12th gen gespreid betalen kunt u uiteraard bij ons doen.
Het is u misschien opgevallen dat hier geen enkele AMD-CPU wordt vermeld. Je herinnert je misschien dat we vermeldden dat AMD nog niet echt in de race is voor geweldige single-core prestaties, hoewel we verwachten dat dit zal veranderen met de release van Zen 4.
De P & E-Cores van 12e generatie Intel chips.
Intel bracht hun i7-9XX series CPU’s op de markt in 2008 deze zogenaamde Intel Turbo Boost Technology. Deze technologie gaf destijds twee voordelen ten opzichte van bestaande CPU’s. Niet alleen stelt het de CPU in staat de kloksnelheid aan te passen wanneer meer snelheid nodig is maar ook in de omgekeerde situatie – een lagere kloksnelheid wanneer dat kan.
Een groot voordeel is dat de CPU passend en efficiënt wordt ingezet op basis van de daadwerkelijke performance vraag. Dit leidt tot een veel lagere CPU-temperatuur over tijd en dat betekent weer dat de koeling van de pc minder hard hoeft te draaien. Al met al bespaar jij met deze technologie veel kosten in stroomverbruik. Na 2008 werd er weinig voortgang geboekt op dit vlak.
Big Little
Met de nieuwe 12e generatie Intel CPU’s wordt er na jaren stagnatie een grote stap vooruit gezet doordat Intel de CPU’s voorziet van twee verschillende soorten kernen, en dat noemen ze het “big little hybride” ontwerp. De belangrijkste nieuwe elementen die deze filosofie brengt zijn:
P-cores: De P staat voor performance (prestaties). Deze kernen zijn geoptimaliseerd voor snelheid, ze klokken zich zo hoog mogelijk om de beste single-core prestaties te leveren. Ze zijn ook multi-threaded, dus voor multi-core prestaties zijn deze kernen extreem snel. P-cores lijken heel erg op de traditionele kernen van Intel CPU’s.
E-cores: De E staat voor efficiency (efficiëntie). Deze kernen zijn geoptimaliseerd om zoveel mogelijk prestaties te leveren tegenover zo min mogelijk stroomverbruik. E-cores hebben geen multi-threading. Opdrachten die op de achtergrond draaien en cruciaal zijn voor de werking van de pc, zijn perfect voor de E-cores. Ze draaien alle programma’s die op de achtergrond draaien terwijl de P-cores de primaire applicatie draaien. Omdat E-cores minder stroom trekken, blijven ze ook koeler dan de P-cores.
Intel Thread Director
Deze P en E-cores moeten natuurlijk goed aangestuurd worden. De PC moet weten welke opdrachten uitgevoerd moeten worden door de P-cores en welke uitgevoerd moeten worden door de E-cores. Intel doet dit met behulp van de ingebouwde Intel Thread Director. Dit is een hardware en softwareoplossing die binnen de CPU zelf is ingebouwd. Deze director zorgt ervoor dat alle opdrachten die binnenkomen vanuit het besturingssysteem worden uitgevoerd op de meest efficiënte beschikbare kernen zonder dat de gebruiker dit doorheeft. De directer test uit zichzelf bepaalde opdrachten tussen P en E-cores om te bepalen wat de beste optie is. Op deze manier gebruikt de CPU niet onnodig denkkracht die nu beschikbaar is voor andere dingen.
Windows 11
Intel heeft in samenwerking met Microsoft ervoor gezorgd dat dit nieuwe systeem goed geïntegreerd is binnen Windows 11. Intel geeft zelf aan dat de threaddirector wel werkt binnen Windows 10 maar het werkt het meest efficiënt binnen Windows 11. Als we kijken naar verschillende bestaande benchmarks lijkt het verschil op het moment niet zo groot, maar dat zal over tijd beter worden. Het zal waarschijnlijk nog wel even duren voor dat alle bestaande applicaties volledige prestatie voordelen kunnen halen uit dit nieuwe systeem.
Windows 11 computers vindt u bovenaan deze pagina. Ons assortiment Windows 11 PC kunt u achteraf of gespreid betalen zonder rente.
Er zijn ook nog verschillende DRM en anti-cheat systemen die niet goed samenwerken met de nieuwe werking van de threaddirector. Vanaf het moment dat dit artikel is geschreven is het grootste spel dat problemen heeft met het nieuwe systeem: Alleen Assassin’s Creed: Valhalla. Deze problemen kunnen echter wel al opgelost worden door een instelling in de BIOS te activeren genaamd Legacy Game Compatibility Mode.
De meest populaire games van dit moment zoals Assasin’s Creed: Valhalla en Total War Warhammer 3 achteraf betalen kan bij ons.
Intel houdt een lijst bij met programma’s die nog niet goed samenwerken met de nieuwe CPU’s, die kan jij vinden via deze link.
Intel heeft een hele lange tijd als de enige echte keuze bovenaan de markt gestaan. Hierdoor hebben ze jarenlang niet echt grote innovaties hoeven maken en konden ze in hun eigen tempo CPU’s uitbrengen die steeds maar kleine verbeteringen introduceerde. Maar tegenwoordig kan Intel zich niet meer veroorloven om stil te zitten, de afgelopen aantal jaren heeft AMD Ryzen voor de meeste prijspunten zeer competitieve en vaak ook de beste opties gehad.
Laten we hopen dat zowel Intel als AMD blijven innoveren, en de concurrentiestrijd sterk blijft. Sterke concurrentie drijft altijd betere producten voor betere prijzen en dat is goed voor de consument.
AMD Ryzen
AMD staat weer helemaal op de kaart met de komst van Ryzen. Deze chips zijn gemaakt volgens het 7nm productieproces. Dit betekent niet alleen een enorme performance maar ook een ongekende efficiëntie.
Onze game pc’s zijn op maat gemaakt en zijn zo uitgedacht om jou de beste game ervaring te bieden!
Workstationtaken
We baseren dit deel van het artikel opnieuw op dezelfde gegevens van Primitive Labs, maar deze keer is het voor multi-core prestaties.
CPU’s begrijpen: wat is een CPU?
Om deze absolute kolos van een artikel te beginnen, beantwoorden we de vraag: “Wat is een CPU?”.
CPU staat voor centrale verwerkingseenheid en beschrijft precies wat de CPU is. Het is de hoofd- of ‘centrale’ eenheid of component waar de computer of ‘verwerking’ plaatsvindt. Makkelijk, toch?
Welnu, hoewel het concept van een CPU gemakkelijk te begrijpen is, kan het object zelf en hoe het werkt een beetje lastiger zijn om te begrijpen.
Een CPU kan worden gezien als het ‘brein’ van uw computer, omdat het het onderdeel is dat al het ‘denken’ op zich neemt. In eenvoudige bewoordingen is de CPU een elektrisch circuit dat instructies en opdrachten uitvoert die computerprogramma’s en software omvatten.
De CPU zit in het moederbord in een speciale socket die speciaal is gemaakt voor de pin- of padconfiguratie van die CPU – meer op moederborden later.
Hoe werkt een CPU en wat is een CPU?
CPU-anatomie
Een CPU voert instructies uit die zijn ingesteld door computerprogramma’s. Deze programma’s worden tijdelijk in het RAM geladen. De CPU maakt vervolgens berekeningen met behulp van zijn logische poorttransistors en bepaalt een reeks enen en nullen.
Dit proces staat bekend als de CPU-instructiecyclus en is onderverdeeld in drie eenvoudige stappen: ophalen, decoderen en uitvoeren.
Deze drie acties vormen de basis van computergebruik zoals we die kennen, dus dit proces is absoluut noodzakelijk voor alle pc-bewerkingen.
Wat betekenen de begrippen
Kernen en draden
CPU-kernen en -threads waren heel gemakkelijk om je hoofd rond te wikkelen totdat Intel het verpestte.
Intel heeft in zijn 12e-generatie CPU’s de LITTLE.big-technologie van ARM opgenomen in zijn desktopprocessors. Dit betekent dat Intel nu twee soorten verwerkingskernen in zijn CPU’s heeft: het ene type is de ‘prestatiekern’ die al het zware werk aankan, en het andere type is de ‘efficiëntiekern’ voor een beter stroomverbruik.
We noemen deze gesplitste CPU-kernen nu ‘E-cores’ en ‘P-cores’. Wat het verschil en wat dit zijn wordt meer onderaan uitgelegd op deze pagina.
De CPU-kernen verwerken de instructies die door programma’s zoals games naar uw CPU worden gestuurd. Hoe meer CPU-kernen een CPU heeft, hoe beter die CPU zal zijn in multitasking.
Threads verschillen enigszins van CPU-cores, maar kunnen op dezelfde manier worden beschouwd. Threads zijn de mogelijkheid die aan CPU-kernen wordt gegeven door middel van multithreading-technologie om twee instructies tegelijkertijd te verwerken, in plaats van één.
De aanwezigheid van multithreading verdubbelt bijna de potentiële output van de CPU, maar niet helemaal.
Threads zijn echter niet gelijk gemaakt. Omdat threads virtueel zijn en geen ruimte op de CPU-matrijs innemen, moeten ze bronnen delen met de CPU-cores, waardoor ze langzamer worden.
Uw besturingssysteem groepeert zonder onderscheid zowel kernen als threads en noemt ze ‘logische processors’, omdat beide een instructiecyclus kunnen uitvoeren.
Kloksnelheid
Er zijn meestal twee soorten kloksnelheden als we verwijzen naar CPU’s, we hebben ‘basiskloksnelheid’ en ‘verhogende kloksnelheid’. Beide meten hetzelfde, de snelheid van een CPU-kern, alleen in verschillende stadia.
Basis kloksnelheid
De basiskloksnelheid is de laagst verwachte frequentie van een CPU-kern. Als de basisfrequentie van een CPU bijvoorbeeld 3,2 GHz is, zou je verwachten dat je constant een kernsnelheid van 3,2 GHz haalt.
Kloksnelheid verhogen
Boost-kloksnelheid is exact hetzelfde als de basiskloksnelheid, alleen wordt dit gemeten wanneer de CPU-kern automatisch wordt verhoogd door Intel of AMD’s eigen core-boosttechnologie. De Boost-kloksnelheden worden iets complexer als we de ‘all core boost-snelheid’ erbij gooien.
Alle core boost-snelheid is de snelheid die alle CPU-cores tegelijkertijd kunnen bereiken. Dit verschilt van de boostsnelheid, die meestal verwijst naar de maximale snelheid die een kern op een bepaald moment kan bereiken. CPU’s hebben slechts een eindige hoeveelheid stroom en kunnen delegeren tussen CPU-kernen. Hoewel een CPU op een of twee CPU-kernen tot 5,2 GHz kan opvoeren, betekent dit niet dat hij dit op alle kernen kan doen, vanwege zijn stroombeperkingen.
De all-core boostsnelheid is meestal een paar honderd MHz lager dan de maximale boostsnelheid, dus als een CPU een boostsnelheid heeft van 5,1 GHz, dan is de all-core boostsnelheid misschien ergens rond de 4,9 GHz.