Hoe kies je een vaatwasser?

Er zijn veel verschillende soorten vaatwassers die we verkopen, en je moet voorzichtig zijn om de juiste te kiezen, vooral als je een inbouw vaatwasser nodig hebt.
Hieronder hebben we relevante informatie voor je op een rijtje gezet! Mocht je toch hulp nodig hebben bij het kiezen van het juiste product voor in huis, neem dan contact met ons op via Whatsapp, social media of e-mail en we helpen je graag verder!

PI 637432757314819714 zoom op afbetalingStandaard vaatwasser maten

 

De meeste vaatwassers hebben een formaat van ongeveer 85 x 60  60 cm (H x B x D). De hoogte is vaak verstelbaar door de pootjes uit te draaien. Deze standaard afmeting afwasmachines bieden ruimte aan 12 tot 14 couverts. Modellen van dit standaardformaat hebben altijd 2 rekken (bovenrek en onderrek) en een korf / mandje of lade / etagere voor het bestek.

  • Hoogtemaat 80 – 85 cm (pootjes verstelbaar)
  • Breedtemaat tussen de 59 en 60 centimeter
  • Dieptemaat vaak 55 tot 60 cm

Compacte afwasmachines

kleine vaatwasser afmetingNatuurlijk zijn er ook vaatwassers met afwijkende formaten te kopen. Voor kleine gezinnen of eenpersoonshuishoudens zijn compacte vaatwassers een goede uitkomst. Deze kleinere afwasmachines zijn vaak of smaller, of juist minder hoog (mini vaatwassers). De smalle afwasmachines hebben een breedte afmeting van 45 cm in plaats van 60 cm. Dit scheelt een hoop ruimte, maar omdat ze wel de standaardhoogte hebben kunnen deze machines alsnog goed ingebouwd worden. Een smalle vaatwasser biedt ruimte aan 9 tot 10 couverts. Ook deze zijn voorzien van 2 rekken en een bestekkorf of lade. 

Heeft u een hele kleine keuken of studentenkamer? Dan is een mini vaatwasser waarschijnlijk de beste keus. Deze vaatwasser heeft namelijk nog kleinere maten en biedt ruimte aan zo’n 6 couverts. Mini afwasmachines zijn qua formaat vergelijkbaar met een oven, namelijk rond de 45 centimeter hoog. Ze hebben slechts 1 rek en een bestekkorf. U kunt het apparaat op uw aanrecht plaatsen. Daarom worden ze ook wel eens opzetvaatwassers genoemd. 

De afwasresultaten van een smalle vaatwasser zijn nagenoeg gelijk aan die van standaard formaat vaatwassers. Het hoofdprogramma is iets korter en daardoor vrij zuinig. Mini afwasmachine zijn echter wel van mindere kwaliteit. Enkel de duurdere modellen wassen echt goed schoon.Ook zijn deze vaatwassers minder zuinig in vergelijking met standaard machines.

Nismaten inbouw vaatwasser

PI 636964641062769884 zoom op afbetaling

Zeker bij het kopen van een inbouw vaatwasser is het belangrijk om goed te kijken naar de afmetingen. De vaatwasser maten zijn extra van belang, aangezien u de afwasmachine wilt monteren in een keukenkast. De nismaten zijn dus van belang. Bepaal de nishoogte, nisbreedte en nisdiepte voordat u een nieuw model uitzoekt. Meestal gelden de volgende nismaten:

  • Nishoogte = 81,5 – 87,5 cm
  • Nisbreedte = 60 cm
  • Nisdiepte = minimaal 55 cm
 
 

Nishoogte

De hoogte van de nis meet u met een rolmaat. Meet vanaf de onderkant tot de bovenzijde van de nisruimte. Deze moet hoog genoeg zijn om jouw vaatwasser in te bouwen. Voor de nishoogte geldt meestal een standaard afmeting van 81,5 tot 87,5 cm. Veel inbouw afwasmachines zijn te stellen door middel van de pootjes aan de onderzijde. 

Nisbreedte

Voor een standaard vaatwasser is de nisbreedte 60 centimeter. Hier kunt u de meeste vaatwassers dus in plaatsen. Heeft u een smalle keukenkast? Dan is deze nis waarschijnlijk 45 centimeter breed. Hier kunt u dan een smalle afwasmachine in plaatsen. Kijkend naar de vaatwasser maten en afmetingen zien we dat inbouw modellen meestal 60 cm breed of 45 cm breed zijn. 

Nisdiepte

De diepte meet u met een rolmaat vanaf de achterzijde tot de voorzijde van de nis. De dieptemaat is belangrijk omdat achter de vaatwasser nog ruimte moet zijn voor ventilatie en leidingen. Een afwasmachine kan dus niet helemaal strak tegen de muur staan. Houd hier rekening mee wanneer u kijkt naar de vaatwasser formaten. 

Heb je een frontpaneel nodig?

Bij het kopen van een vaatwasser moet je ook overwegen of je van plan bent om de vaatwasser gewoon te plaatsen of te laten opgaan in je keuken.

Als je van plan bent een frontpaneel te gebruiken dat bij je keuken past, is de voorkant van de vaatwasser niet meer zichtbaar. Dat betekent dat je een vaatwasser moet kiezen waarvan de bedieningselementen aan de binnenkant van de deur zijn verborgen.

Als dat niet je plan is, kun je een vaatwasser krijgen die de bediening op de deur heeft en je kunt hem gewoon in de opening plaatsen die je hebt gemeten.

Vaatwasser met bedieningselementen aan de binnenkant van de deur. Blader hier door onze inbouw vaatwassers

PI 636964641062769884 zoom 1 op afbetaling

Vaatwasser met bediening op de deur.

Blader hier door onze vrijstaande vaatwassersPI 637432757314819714 zoom 1 op afbetaling

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Menu