Mijn motivatie achter de oprichting van Somas.

Wist u dat 38% van de huishoudens wel eens moeite heeft met rondkomen.

Als beginnende student met schulden
Vrijwel iedereen heeft het wel eens financieel krap gehad. Zo ook ik, sterker nog toen ik zelf 18-19 jaar was had ik zelf schulden. Ik heb het dan niet over een studieschuld maar over een schuld aan de bank, mijn ouder wisten hier niets van, ik schaamde mij hier namelijk voor. In die tijd studeerde ik en had ik een bijbaan. Van deze bijbaan betaalde ik mijn schuld aan de bank terug en kon ik vrijwel niet sparen.

Op een gegeven moment had ik een laptop en andere spullen nodig voor mijn studie. Omdat ik vrijwel geen spaargeld had opgebouwd, ging ik opzoek naar een plek waar ik een laptop in termijnen kon betalen. Helaas, kon ik geen geschikte winkel vinden. Er was een winkel waar ik wel gespreid kon betalen maar die winkel had toen al een enorm slechte reputatie, slechte kredietvoorwaarden en een lage variabele rente om je mee naar binnen te lokken die ze later zouden opschroeven naar het wettelijk maximum.

Op dat moment zei ik tegen mijzelf. Dat als ik ooit de mogelijkheid had om een onderneming te starten, dat ik het zelf zou gaan doen. Een winkel opzetten waar je gespreid kan betalen. Een winkel met een groot assortiment en zoveel mogelijk keuze in het aantal termijnen. Om zo producten bereikbaar te maken.

Het leggen van de basis
Tijdens mijn voltijd baan bij een verzekeringsmakelaar, begon ik met het leggen van de basis van de basis. Ik spaarde geld om zo de eerste producten en de website te kunnen betalen. Tijdens mijn studie had ik al veel geleerd over consumentenfinanciering, ik maakte afspraken met verschillende banken en financieringsinstellingen en wilde hun systeem gebruiken om de gegevens te toetsen in mijn webshop. De eerste partij die met ons wilde samenwerken, was onderdeel van één van de grootste banken in Europa. Helaas, leken de kredietvoorwaarden die zij aan onze klanten wilden geven teveel op de eerder genoemde partij en na lang wikken en wegen zijn wij niet met elkaar verder gegaan.

Dit deel was zwaar en moeizaam. Ik zat met vragen als, waar gaan wij inkopen, hoe gaan wij het bezorgen en hoe kijken we de gegevens na van de mensen die afbetalen. Uiteindelijk begonnen wij in januari 2020, na ongeveer een jaar of 2. Waarin ik buiten werk of in pauzes mijn verhaal pitchte bij verschillende bedrijven.

Van voltijd baan naar ondernemer
Wij begonnen met 80 witgoed producten en de mogelijkheid om in 3 termijnen te betalen. We groeiden enorm, hierdoor kwam ik op een gegeven moment op een kruispunt te staan. Doorgaan als ondernemer en kiezen voor een pad vol onzekerheid en risico’s of bij mijn baan blijven waar ik een carrière kon opbouwen. Als ik besloot om ontslag te nemen, wist ik dat ik ook niet meer terug hoefde te komen bij die werkgever. Mijn leidinggevende had namelijk een halfjaar eerder veel geld geïnvesteerd in mij, door mij te laten deelnemen aan een intern en extern jonge talenten programma van het bedrijf. Tot slot van rekening nam ik aan het einde van het programma ontslag.

Zo werd ik voltijd ondernemer en wij bleven groeien en als snel begonnen wij met de bouw van meerdere webshops (zoals AlleenWitgoed, JanWonen en meer) op in verschillend product segmenten, zoals witgoed en meubels. Deze verschillende shops zouden wij een paar jaar later zou samenvoegen in SomasHome. Dit was het begin van Nederlands grootste gespreid betalen winkel.

over ons beryl logo2 op afbetaling
Logo AlleenWitgoed RGB@2x op afbetaling

Missie

Wij maken het verschil door productaanbod en gespreid betalen methodes samen te brengen. Zodat jij ongeacht jouw behoefte het juiste product kunt vinden en deze kunt betalen de manier die het beste bij jouw financiële situatie past.

Visie

Ik geloof dat gespreid betalen in beter en klantvriendelijker kan.

Wij willen de gespreid betalen markt veranderen. Dit doen wij door dat wat belangrijk is in een huishouden en meer te verkopen op basis van verschillende gespreid en achteraf betaalmogelijkheden. Ons streven is om de beste gespreid betalen retailer te worden.

SomasHome
Met een assortiment van ca. 50.000+ producten en de mogelijkheid om te betalen in 2, 3, 4, 12, 18, 24 en 36 termijnen, zijn wij Nederlands grootste gespreid betalen winkel.

Op deze manier hebben wij altijd:

  • een product dat aansluit bij de behoefte van de klant
  • kan de klant zelf het aantal termijnen kiezen dat past bij zijn of haar portemonnee.

De toekomst
Wij zijn er nog niet. Ondanks dat wij hard groeien, willen wij verder groeien en uitbreiden naar andere landen en andere productcategorieën.

Hoe groter wij worden hoe beter de prijzen worden voor klanten. Maar ook hoe beter wij onze betaalopties kunnen maken en nieuwe betaalmogelijkheden kunnen toevoegen of ontwikkelen.

Leon de Vries
Oprichter & algemeen directeur

somas large logo op afbetaling

Menu